Dünya mücevher pazarında yarım asra yakın zamandır mücevher, değerli taş ve elmas üzerine sertifikasyon ve eğitim faaliyetleri gerçekleştiren Uluslararası Gemoloji Enstitüsü (International Gemological Instıtute – IGI) dünyanın beş büyük pazarından biri olarak kabul edilen Türk mücevher pazarına yönelik aldığı kararları paylaştı.
Shaunak Shastree: “Türk Mücevher Sektörünün Değerine Değer Katacağız”
Son birkaç yıldır Türk mücevher pazarını yakından izlediklerini, Türk tüketicilerine ve ticaretine, diğer ülkelerdeki küresel tüketicilerin aynı tarafsız, tutarlı ve bağımsız derecelendirme standardı raporlarına erişme seçeneklerini sunmanın zamanının geldiğine inandıklarını belirten IGI Dubai Genel Müdürü Shaunak Shastree, şu hususlara değindi: “Uluslararası Gemoloji Enstitüsü olarak sahip olduğumuz 18 laboratuvar ile her gün binlerce tüketicinin emtiasına değer katıyoruz. Bu çerçevede 2020 yılında laboratuvarlarımızdan her gün toplam 20 bin adet sertifika raporlanması, bizler için gurur verici bir tablo anlamına geliyor. Bunun yanı sıra 14 okulumuzla mücevher ve değerli taş sertifikalandırması konusunda eğitimler vererek bu alanda uzmanların yetişmesine, markaların ve tüketicilerin daha bilinçli olmasına katkı sağlıyoruz. Çünkü sertifikasyonun mücevher ve değerli taş satanların yanı sıra satın alanlar için de büyük önem taşıdığını biliyoruz. Sertifikasyon ile mücevher veya değerli taşın sahip olduğu değer artarken alım – satım sürecinde tüm taraflar adın artı değer anlamına geliyor. Sahip olduğumuz bu vizyonu, yeni yılla birlikte dünya mücevher pazarı için büyük öneme sahip Türkiye’ye yayarak bu sektörün değerine değer katacağız.”
Shaunak Shastree: “İstanbul’da Laboratuvar Kuracağız”
Gelecek 1 yıl içinde İstanbul’da laboratuvar kuracaklarını Shaunak Shastree; “Bu laboratuvar, Türk mücevher alıcılarına mücevherlerinin gerçek değerini yansıtacak şekilde igi.org’da online olarak doğrulanabilir, uluslararası kabul görmüş, dünya standartlarında bir gemoloji sertifikası alma seçeneği sunma konusundaki kararlılığımızı gösteriyor” dedi.
Shastree, şunları söyledi: “Mücevher ya da değerli taşın son derece zorlu olan sertifikasyon serüveni, laboratuvara ulaştıktan sonra başlıyor. Taramaların yapılması, ölçümlerin gerçekleştirilmesi, sonuncun raporlanması ve geri gönderimi, toplam 6 gün sürüyor. Böylelikle ister markalar olsun isterse son tüketici, elindeki mücevher ya da değerli taşa dair net bir bilgi sahibi olabiliyor. Bu rapor, çevrimiçi olarak da doğrulanabildiği için alım veya satım faaliyetlerinde hızlıca çözüm sağlıyor. Böylesi bir raporun çıkabilmesi için taşların derecelendirilmesinden kesim sürecine ve hatta mağazacılık yönetimine kadar çok uzun bir eğitim gerekiyor. Dünyanın dört bir yanında değerli taş ve mücevherden anlayan uzmanlar yetiştiren IGI, orta vadede hem Türkiye’de bir okul kurabilir hem de sektör dernekleriyle iş birliği gerçekleştirerek mesleki eğitim seviyesini ileri düzeylere çekebilir.”
Sadiye Baraş: “IGI, Lazerle Laboratuvar Sonuçlarını İşleyen İlk Firma”
IGI Türkiye İş Geliştirme Müdürü Sadiye Baraş da açıklamalarında şu konulara değindi: “Pırlantada sertifika olması o taşa değer verirken tüketici için güven anlamına geliyor. Bir pırlantanın ya da pırlantalı mücevherin sertifikalandırılması, pırlantanın karat ağırlığı, renk, kesim, netlik özelliklerinin yanı sıra ayrıca simetri, faset kesim, cilalama, kesim ölçüleri, tabla boyutu, külah derinliği, kemer kalınlığı ve birçok teknik bilgileri hakkında ayrıntılar verir. IGI, tüm bu ayrıntıları her bir mücevherdeki pırlanta kemerine, lazerle pırlantaya herhangi bir zarar vermeden rapor numarasını işleyen ilk firmadır. IGI tarafından işlenen bu numara sayesinde o pırlantaya dair rapora ve detaylı bilgilere erişilebilir. Böylelikle sahibi olduğunuz değerli taş ya da pırlantayı güvenle üzerinizde taşıyabilirsiniz.
Sadiye Baraş: “Küresel bir Değere sahip Türk Mücevherine Kimlik Kazandıracağız”
Türk mücevher pazarının özellikle küresel ölçekte büyük bir değere sahip olduğunun altını çizen Sadiye Baraş, şöyle konuştu: “Türk insan mücevheri ve elması hem yatırım aracı olarak görüyor hem de üzerinde taşımayı seviyor. Dolayısıyla IGI olarak Türk mücevherine kimlik kazandırarak sahip olduğu değere, değer katmak istiyoruz. Bu hedefle sertifikasyon faaliyetlerine başladık. Artık ülkemizde değerli taşlar ve elmaslarda yer alacak IGI sertifikası, o değerli taş ve elmas için güveni simgeleyecek” dedi.
IGI, 18 Laboratuvar ve 14 Okulu ile Büyük bir Bilgi Birikimine Sahip
Belçika’nın Anwerp şehrinde kurularak 45 yıldır faaliyet gösteren Uluslararası Gemoloji Enstitüsü’nün (International Gemology Instıtute – IGI) dünyanın dört bir yanına kurduğu 18 laboratuvarı ve eğitimler verdiği 14 okuluyla bu alanda dünyanın lider sertifikasyon markası sayılıyor.