Sibel Kutman 975 İstanbul doğumlu olan Sibel Kutman lise öğrenimini Robert Koleji, üniversite öğrenimini Amerika’da New York Wesleyan Üniversitesi’nde Modern Dance ve Business Marketing konusunda tamamladı.
Eğitimini tamamladıktan sonra hayatı farklı bir açıdan deneyimlemek için 2-3 yıl kadar New York’ta yaşamayı tercih etti. New York Üniversitesi’nde Wine Post Production ve Degustation eğitimi aldı. Eğitim ve öğretimini ve bu zaman zarfı içersinde kendini devamlı geliştiren Kutman, Doluca’ya destek sağlamak adına hem İtalya ve Fransa’daki bağları, bağcılık yapısını hem de California’da şarapçılığın nasıl işlediğini inceleme fırsatı oldu. 1997’de Türkiye’ye dönerek N.Ahmet Kutman’ın kurmuş olduğu aile şirketimiz Doluca’da çalışma hayatına başladı ve pazarlama departmanını kurdu. Şimdi ise hem satış pazarlama departmanı faaliyetlerini takip ediyor hem de yönetim kurulu üyeliği görevini yürütmektedir.
Doluca’nın olmazsa olmazı; Bağcılıktan başlayarak, şarap severlere kadar ulaşan süreçte kaliteden ödün vermemek…
Doluca Şaraplarının doğuş hikâyesini anlatabilir misiniz?
Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulması ile birlikte üretimine başlayan Doluca, ülkemizde Cumhuriyet ile yaşıt olan tek şarap markası ve Türkiye’nin en köklü firmalardan birisidir. Üç kuşaktır şarap üreten Doluca, bu üzümleri en iyi şekilde yetiştirmekte ve Anadolu’nun en kaliteli ve en seçkin üzümlerine de tecrübesi ve bilgisi ile yeni yorumlar getirmektedir, Doluca’nın kurucusu olan Nihat A. Kutman, ilk Türk önolog olarak Türk Şarapçılık tarihine adını yazdırmıştır. Enoloji ve Vitikültür eğitimi almak için Almanya’da Geisenheim Enstitüsü’ne giden Nihat A. Kutman 1926’da Türkiye’ye dönerek bugünkü Doluca’nın temeli olan “Vinikol Şarap Evi” ni kurmuştur. Bugünkü Doluca’nın temeli olan bu firma Türk şarapçılık tarihinin ilk sayfasında böylelikle yerini almıştır.
Şarap sektöründe önemli bir yere sahip olan Doluca’nın Dünyadaki yeri nedir?
Sürekli yenilikçi ve mükemmeliyetçi bir felsefe ile gelişmeye devam eden Doluca, bugün 45’in üzerindeki ürününü dünyadaki şarapseverlerin beğenisine sunmaya devam etmektedir.
Türkiye’de beğenilerek tüketildiğini biliyoruz.
Peki diğer ülkelerde nasıl bir beğeni ile karşılaşılaşıyorsunuz?
Yurdışında katıldığımız fuarlarda, yarışmalarda ve ihracat yaptığımız ülkelerde tüketicilerden Türk şarapçılığı özellikle öküzgözü, boğazkere ve kalecik karası gibi Anadolu kökenli üzümlerimizin – dünya çapındaki kalitesi ile ilgili olumlu geribildirimler alıyoruz. Bu geribildirimler bizi sektörde herzaman bir adım ileri gitme konusunda motive ediyor.