Sheraton İstanbul Ataköy Sumach Turkısh Cuisine de Modern Çağın Osmanlı Sofraları Kuruluyor

/ / Manifesto Blog

Diziler ve TV programları ile Osmanlı’ya ilginin arttığı şu günlerde Osmanlı’nın yüzyıllar içinde büyüyüp geliştirdiği, farklı kültür ve coğrafyalardan beslediği, saray mutfağının en özel lezzetlerini tatmak istiyorsanız Sheraton İstanbul Ataköy içerisinde yer alan SUMACH TURKİSH CUİSİNE doğru adres… sunulan ” fukara keşkülü ” bulunuyor. Kanuni devrinin imaretlerinde fakirlere dağıtılan yüksek kalorili, sütlü bir tatlı.

 Keşkül, Hindistan cevizinin içi oyulmak suretiyle elde edilen kabın adı. Osmanlı mutfağında önemli bir yeri olan tatlının hikâyesi ise ilginç: Adalete, halkın huzuruna çok önem veren Osmanlı kadıları ve dervişleri belirli zamanlarda halkın içine karışır, dilencilik yaparlarmış. Topladıkları para bu keşküllerde birikirmiş. Bu şekilde halkın durumunu görür, sıkıntılarını anlarlarmış. Toplanan paralar da imaretlere verilir, fakir halka aş olarak dağıtılırmış. Yapılan tatlının bu kaplarda dağıtılması adının bu şekilde anılmasına neden olmuş. Yöresinden tabaklara Aslına uygun yapılan reçetelerdeki ürünlerin tedarikçilerini seçerken her ürünün kendi bölgesinden organik temin edilmesine özellikle dikkat ettiklerini belirten Executive Şef Ali Elikkaya kızılcık tarhanasını Bolu Mudurnu’dan beyaz koyun peynirini Çanakkale Ezine’den dondurmalarında kullandıkları gül yapraklarını Isparta’dan, firik bulgurunu Gaziantep’ten, Türkiye’de bulunmayan geyik etini ise Hollanda’dan temin ettiklerini dile getiriyor. Osmanlı mutfağını, gerçek Osmanlı tarifleri ile tatmak istiyorsanız SUMACH TURKİSH CUİSİNE hafta içi her gün ve Cumartesi 19: 00 ile 23: 00 saatleri arasında açık… Osmanlı Saray mutfağının pişirme ve sunum tekniklerini asırlık tarifler ile harmanlayan SUMACH TURKİSH CUİSİNE, Sheraton İstanbul Ataköy içerisinde lezzet tutkunlarını ağırlıyor. Dekorasyonundan çatal bıçak detaylarına kadar her şeyin Osmanlı döneminden esinlenerek tasarlandığı SUMACH TURKİSH CUİSİNE’in menüsü de Osmanlı mutfağının zengin kültüründen yola çıkılarak; aylarca tarih kitapları ve orijinal reçeteler incelenerek oluşturuldu. SUMACH TURKİSH CUİSİNE menüsünde, geleneksel Osmanlı mutfağına özgü Kızılcık Çorbası, Ayvalı Deniz Aslanı Güveci, Hünkar Salatası, Aced Hoşafı, Harem Sarma, Saray’ı Kebabi, Sumak Ekşili Jumbo Karides, Keşküllü Fukara gibi saraya yakışır birbirinden değişik lezzetler yer alıyor. Sofralar saray adabı ile kuruluyor SUMACH TURKİSH CUİSİNE’i ziyaret eden misafirler ana yemeğe geçmeden önce saray şerbetleri ile karşılanıyor, yemek sonrası ise Osmanlı şekerlemeleri ve kolonyalarıyla uğurlanıyor. Yemekleriyle olduğu kadar atmosferiyle de fark yaratan SUMACH TURKİSH CUİSİNE’in menüsünde öne çıkan lezzetler arasında her derde deva Kızılcık Çorbası ve Osmanlı döneminde kabuklu deniz hayvanlarına takılan ismiyle sıcak başlangıçlar arasında boy gösteren Ayvalı Deniz Arslanı yerini alıyor. Mükemmel bir Osmanlı ziyafetine başlamadan önce ise birçok kültüre ev sahipliği yapmış zengin içerikli Osmanlı Meze Tabağı ve pestil eşliğinde kuru meyvelerle hazırlanan farklı bir lezzet Aced Hoşafı geliyor. Geleneksel Osmanlı mutfağına özgü ana yemek ise tam bir şölen; Türk mutfağının vazgeçilmez lezzeti olan Saray’ı Kebabiye’den, Fatih Sultan Mehmet’in en sevdiği yemekler arasında yer alan Mutancana’ya kadar birçok geleneksel lezzet misafirlerin beğenisine sunuluyor.