Sevginiz Gerçekse Hediyeniz de Gerçek Olmalı!
Tüm dünyada 14 Şubat’ta kutlanan Sevgililer Günü’ne az bir zaman kala kadınların kalbine giden en cezbedici hediye hala pırlanta veya değerli taş ancak alınan hediyenin ne kadar gerçek olduğu en önemli konu olarak karşımıza çıkıyor.
Bir pırlantanın ya da değerli taşın gerçekten değerli olup olmadığı parlaklığı, rengi ya da büyüklüğünde değil, küresel ölçekte bağımsız bir laboratuvar tarafından onaylı sertifikası ile anlaşılıyor.
Sevginiz Gerçek Olduğu Kadar Hediyeniz de Gerçek Olmalı
Bir pırlantanın ya da değerli taşın sertifikası; karat ağırlığı, rengi ve netlik özellikleri ile kesim bilgilerine dair detaylı bilgiler verdiği bir raporu temsil ediyor. Teknik bilgilerle ifade edilirse simetri, cilalama ve masa boyutları, pavyon derinliği, kemer kalınlığı gibi özellikler pırlantanın ya da taşın değerine tesir eder. Pırlanta veya değerli taşın kimlik bilgileri anlamına gelen tüm kavramları çıplak gözle görmek imkânsız olduğu için sertifikanın önemi daha da artıyor.
Sertifikasyon, Satıcı ve Müşteri için Önemli
Sertifikasyon, pırlanta ve değerli taş satanların yanı sıra satın alanlar için de büyük önem taşıyor. Özgünlüğü onaylanmış sertifikasyon ile pırlanta ve değerli taşın sahip olduğu değer artarken alım – satım sürecinde tüm taraflar adına artı değer anlamına da geliyor. Bu, aynı zamanda şeffaflık ve her şeyin tam olarak ortaya koyulması demek olup, her iki tarafı da aldatma veya yanlış bilgilendirme iddiaları ile açılan hukuki davalardan koruyan bir araç yerine geçiyor.
Sertifikalandırma Nasıl Yapılıyor?
Pırlanta ya da değerli taşınson derece zorlu olan sertifikasyon serüveni, laboratuvara ulaştıktan sonra başlıyor. Akredite olmuş ve tam donanımlı laboratuvarlar, ilk olarak o taşın değerini büyük ölçüde etkileyecek olan herhangi bir suni muameleye tabi tutulup tutulmadığı konusunda birkaç bilimsel araçla değişik testler uyguluyorlar.
Daha sonra son derece eğitimli gemologlar kıymetli taşta her hangi ilave katkıyı, rengi ve kesim mükemmeliyetini muayene ederler ve taşı derecelendiriyorlar. Son olarak gemologun raporuna tüm bu bilgiler girilmeden önce özel bir kimlik için taş, lazerle işaretlenip fotoğrafı çekilir ve videoya alınır. Bu rapor hem basılı hem de çevrimiçi olarak alınabilir.
Taramaların yapılması, ölçümlerin gerçekleştirilmesi, sonuncun raporlanması ve geri gönderimi, toplam 6 gün sürüyor. Böylece, ister marka ister müşteri olsun, sertifika; pırlanta veya değerli taş hakkında tam bilgi verir ve böylelikle satış sürecinin düzgün bir şekilde gerçekleşmesini sağlar.
Dünya mücevher pazarında yaklaşık yarım yüzyıldırmücevher, kıymetli taş ve pırlanta üzerine eğitim verip sahip olduğu 18 laboratuvardan günlük 20.000 sertifika yayınlayan Uluslararası Gemoloji Enstitüsü (International Gemological Instıtute – IGI), tüketicileri satın aldıkları hediyelerin gerçekliği konusunda uyarıyor.