2020’nin İlk Mücevher Alım Heyeti’ne 25 Ülke Katılıyor
Mücevher İhracatı, Bu Yıl Yeni Rekorlar Kıracak
Mücevher İhracatçıları Birliği, 2020 yılının ilk mücevher alım heyetini 4 – 7 Ocak tarihleri arasında Antalya’daki Rixos Sungate Otel’de gerçekleştiriyor.
“Mücevher İhracatı Bu yıl Adeta Patlama Yapacak”
Alım heyetine dair değerlendirmelerde bulunan Mücevher İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Kamar, Avrupa ülkeleri ve Rusya olmak üzere 25 ülkeden 200’den fazla önde gelen mücevher markasını Antalya’da bir araya getirerek yılın ilk alım heyetine imza attıklarını belirterek şunları dile getirdi: “Geçen sene Suudi Arabistan’dan Dubai’ye, Hong Kong’dan Miami’ye kadar dünyanın dört bir yanına giderek o bölgelerdeki mücevher alıcıları ile bir araya gelerek 6,6 milyar dolar ihracata imza attık. Birlik olarak hem Avrupa hem de Rusya coğrafyasına nüfuz edeceğimiz bu alım heyeti ile amacımız yılbaşı satışlarını tamamlayan, 14 Şubat Sevgililer Günü ve 8 Mart Dünya Kadınlar Günü için yeni stok hazırlığında olan alıcılara ürün yelpazemizi göstererek bu pazarlardan pay alabilmek. Bu heyetin ardından Vicenza, Hong Kong ve İstanbul fuarları gerçekleşerek yılın ilk yarısında büyük bir ihracat hacmine ulaşmış olacağımıza inanıyoruz. Böylelikle 2020 yılında mücevher ihracatı adeta patlama yapacak.”
“Dahilde İşleme Rejimine İhtiyacımız Var”
“Geçen sene imza attığımız 6,6 milyar dolarlık ihracatı dahilde işleme rejimi çalışmalarımız sonucunda elde ettik” diyen Mustafa Kamar, şu değerlendirmelerde bulundu: “Ticaretimizi geliştirip ekonomimizi yüceltmek amacıyla ihraç ürünleri üretmek için gerekli olan, dışarıdan ithal edildiği için gümrük vergisi vb. girdilere muafiyet getiren dahilde işleme rejiminin önü açılmalı. Çünkü dünya ülkeleri bu sistemle Türkiye’ye kendi altınlarını göndererek, işlememizi ve tekrar kendilerine göndermemizi istiyor. Dahilde işleme rejiminin kullanılabilmesi için herhangi bir serbest ticaret anlaşmasına ve gümrük mevzuatına gerek yok. Dolayısıyla ihracatımızın artması için bu sisteme ihtiyacımız var.”
“Cumhurbaşkanımızın Önderliği, Sektörümüz için Çok Önemli”
“Artık dünyanın birçok ülkesi, swap, dolarizasyon vb. problemlerden dolayı kendi ülkelerindeki altını gönderip işleyip geri almak istiyorlar” diyen Mücevher İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Kamar, sözlerini şöyle tamamladı: “Özellikle Rusya, Özbekistan, Kırgızistan vb. ülkelerde stok çok ancak belli başlı yönetmelikler dolayısıyla bu stoğun Türkiye’ye gelişi zor… Dolayısıyla stratejik bir sektör olarak ülke ihracatına katma değer sağlamak adına Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliği, önderliği bizim için çok önemli… 2023 yılı için hedeflediğimiz 12 milyar dolar mücevher ihracatını gerçekleştirebilmek adına hükümetimizle eş güdüm içinde adımları birlikte atmak istiyoruz.”