Uluslararası Ticaret Finansmanı İslami Kurumu tarafından 31. İSEDAK Başkanlar Toplantısı kapsamında sunulan rapora göre son 1 yılda İslam Kalkınma Bankası’na üye 56 ülkede toplam 6,152 milyar dolarlık kredilendirmeye onay verilirken bu rakam Türkiye’de 935 milyon dolar.
İslam Kalkınma Bankası (IDB) bünyesinde faaliyet gösteren Uluslararası Ticaret Finansmanı İslami Kurumu (International Islamic Trade Finance Corporation – ITFC) bir yılı kapsayan raporunu, 23 Kasım’da İstanbul’da başlayan 31. İSEDAK Toplantısı kapsamında delegelerle paylaştı.
Türkiye’de İslami Finans Önem Kazanıyor
ITFC tarafından yayınlanan rapor, İslam Kalkınma Bankası’na üye olan ve aralarında Türkiye’nin de dâhil olduğu toplam 56 ülkedeki İslami finansman kullanımına ilişkin rakamları içeriyor. Son yılı temel alan rapor kapsamında Türkiye, İslami finansmanı en çok önemseye ülkelerden biri olarak öne çıkıyor.
Rapora göre ITFC tarafından son yıl dönemde 56 ülkede onay verilen kredilendirme miktarı 6 milyar 152 milyon ABD Doları seviyesindeyken bu rakam, Türkiye’de 935 milyon ABD Doları seviyesinde.
Dr. Waleed Al – Wohaib: “İslami finans, 1 yılda büyük ilgi gördü”
Rapora ilişkin olarak bir değerlendirmede bulunan Uluslararası Ticaret Finansmanı İslami Kurumu (ITFC) CEO’su Dr. Waleed Al – Wohaib, şunları söyledi:
“ITFC olarak, İslam Kalkınma Bankası Grubu Ülke Ofisi bünyesinde, 2014 yılı Ekim ayından bu yana Türkiye ofisimizi açmış bulunuyoruz. Finansman türevleri ve sendikasyon kredileri gibi konularda faaliyet gösteriyoruz. Bankalarla veya özel sektörle ilişkilerimizi geliştirerek Türkiye’deki iş hacmimizi genişletmeyi hedefliyoruz. ITFC’nin Türkiye finans sektöründeki tedarik zinciri, her geçen gün olgunlaşıyor. Antrepo ve Serbest Bölgeler’e dair operasyon yapımızın başarılı bir şekilde oturmasının ardından ITFC olarak iş yapabildiğimiz alanları genişletmek istiyoruz. 2016 yılıyla birlikte odak noktamız SPK, BDDK, Takasbank, Borsa Konya ve Borsa İstanbul işbirliğiyle ticari finansman ürünleri temelinde sermaye piyasaları olacak. İslami kurallara uygun olarak gelişim süreçleri devam eden bu ürünlerin küresel ölçekteki İslami bankaların hazine departmanlarının ihtiyaçlarına hizmet etmesini bekliyoruz.”