Her gün üretken ve etkili çalışmanızı arttıracak 9 önemli alışkanlık

/ / PR Makaleleri

Her seferinde bir hedefe odaklanın, “derin çalışma” geliştirin ve duygudaş dinlemeye öncelik veririn. Bazı insanların neden diğerlerinden daha üretken olduğunu hiç merak ettiniz mi? Mesele, ana sebep alışkanlıklarınızda. Dikkat edildiğinde insanların yarıya yakını benzer durumlarda aynı davranışları ya da alışkın oldukları tepkiyi veriyorlar ve bu bazen lehinize olduğu gibi bazen de aleyhinize sonuçlar doğurabiliyor. Aşağıda sıralanan dokuz hususu geliştirirseniz bu işten karlı çıkar, günlük verimliliğinizi arttırır hatta hızlandırırsınız.

1. Telefon alarmını ertelemeye almayın

Sabah telefonda alarm çaldığında ilk tepkiniz ne oluyor? Bu ilk tepkin ertele seçeneğine basma olmamalıdır. Zira yapılan araştırmalar ertelemeye basmayıp ayağa kalkan insanların gün içerisinde enerjilerinin yüksek dayanıklılarının da daha fazla olduğunu gösteriyor. Daha stressiz, daha yaratıcı daha verimli bir çalışma hayatını kim istemez ki

2. Sadece bir hedefe kilitlenin

Çok görev almak insanı ancak strese götürür. Aynı anda çok hedefle boğuşmakta aynı şeydir. Her seferinde tek hedefiniz olsun. Büyük bir projeyi her çalışma günü için küçük dilimlere ayırıp daha kolay yönetilebilir, elde edilmesi daha gerçekçi hedeflerle istenen noktaya götürebilirsiniz.

3. Güne huzurlu başlayın

 Huzurlu ve sakin bir gün geçirmek için yataktan erkenden kalkıp sağ adımınızla yolunuza merhaba deyin. Erken kalkmak size vakit kazandıracak rutin hayatınıza aceleyle başlamak zorunda kalmayacaksınız. Psikolojik olarak ta kendinizi buna mesela “mutluluğu seçiyorum ”gibi bir mantra ve hafif bir egzersiz ile fiziki olarak hazırlayabilirsiniz.
4. Derin çalışma geliştirin

Derin çalışmayı bilişsel olarak zorlu bir görevi dikkatinizi dağıtmadan ona odaklanma yeteneği olarak tanımlayabiliriz. Zorlu ve önemli görevler % 100 dikkat gerektirir. Başka bir deyişle, bunlar en zorlu ve önemli görevlerinizdir. Bu nedenle, dikkatinizin% 100’üne ihtiyaç duyarlar. Bunun için en basitinden telefonunuzu kapatmanız ya da sessize almanız ofisteyseniz kapınızı kapatmanız. Bunu geçekleştirmek için deneyimlerinize dayanarak sizi kimsenin rahatsız etmeyeceği zaman dilimlerini belirleyin ve o zaman aralıklarını ajandanıza not edin ve o aralıkları derin çalışma için not edin zira bu zaman dilimleri sizin verimliliğinizin tepe yaptığı anlardır. Mola anlarında cep telefonunuzla kafanızı meşgul edeceğinize pencereden dışarı bakın zihninizin etrafta gezinmesine izin verin, bu sizi rahatlatacak enerji kazandıracaktır.

5. Piramitler inşa edin.

Piramitler inşa etmek bir bakıma işe piramidin tepesinden başlamayı size salık veriyor. Yani ısınma turu gibi azdan başlayıp ısındıktan sonra daha önemli günün ana işine yoğunlaşın. Kolayla başlama taktiği diyebiliriz.  işlere odaklanmayı çalışma alışkanlığı olarak ortaya koyuyor..

6. Dikkatle dinleyin

Herhangi bir ilişkinin dönüm noktası karşı tarafın ne söylemek istediğini iyi dinleyebilmektir. Bunun esprisi dikkatinizi konuşmacıya yoğunlaştırmak ve sorular sormak ve esas malumatı hatırlamaktır. Duygudaş dinleme güveni güçlendirir, iletişim ve işbirliğini geliştirir.

7. Baltanızı bileyin   

Şöyle bir deyiş var,” bana 6 saat ver şu ağacı keseyim ama ilk 4 saatte baltamı bilememe izin ver”. Bu deyişten kasıt düzenli bir şekilde yetenek setinizi geliştirerek, taze bilgiler öğrenerek ve yeni şeyler deneyerek bir sonraki krizlere daha iyi hazırlanabilmenizdir.

8. Daha reddedici olun.

Muhtemelen kafanıza şöyle bir mevhum kazınmıştır “vazgeçmek kötüdür.” Evet, bazen öyledir. Takımınızın size en çok ihtiyaç duyduğu anda kaybolmak, yürüyüp oradan uzaklaşmak kötü olabilir, ama sigarayı bırakmak ta aksine faydalıdır. Görüldüğü gibi vazgeçmek bazen bir erdem oluyor. Vaktinizi çalan e-postalardan kurtulmak için abonelikten çıkmak, yeri geldiğinde yeni projeleri reddetmek, toplantıları iptal etmek, kötü bir müşteriyi kovmak faydalı olabilir. Sizin üretkenliğinizi yiyip bitiren tüketen bir şeylere geldiğinizde reddedici olun yani sayım suyum yok deyin.

9. Kapatma ayini tesis edin.        

Kapatma ayini sizi psikolojik olarak çalışma düzeninden ev düzenine geçişinizi temsil eder. Günü bitirirken bazı alışkanlıkları da tatbik edin. Mesela önemli bir e-postaya cevap vermeyin, yarınki yapılacak işlere bakmayın, bilgisayarınızı kapatın, gün içi başarılarınızı evinize yansıtın ve yarınki giyeceğiniz kıyafeti ayarlayın.