Günaydın EtGönen’de hayvan atıklarından enerji üretecek Günaydın Et, Gönen’deki hayvan çiftliğini enerji üretimi için de kullanacak.
Firma, Alman bir şirketle ortaklık yaparak hayvan atıklarını enerjiye çeviren biyogaz tesisi kuracak. Hedef ilk etapta 500 kw/s enerji üretmek. İstanbul Bostancı’da küçük bir kasap dükkanında başlayarak bugün 1 merkez lojistik, bir hayvan çiftliği ve AO şubeye ulaşan Günaydın Et yeni bir yatırım için kolları sıvadı. Balıkesir Gönen’de 39 bin hayvan kapasiteli Günaydın Tarım Çiftliği’ni değerlendiren marka, hayvan atıklarından biyogaz üretimi yapacak. Günaydın Et Kurucu Ortağı Cüneyt Asan Almanlar ile ortak yatırım miktarı aldıklarını belirterek tesiste sığır gübresinden elektrik, su buharı ve kaliteli gübre üretimi yapılacağını söyledi. Asan, 2014 yılı başında hizmete girmesi planlanan tesisin ilk etapta 500 kw/s üretim yapacağını dile getirdi. 42 bin hektar büyüklüğe sahip Gönen’deki hayvan çiftliğinde 39 bin hayvan beslendiğini belirten Asan “Günlük 180 bin ton süt üretimi yapılan ilçede, 500 ton süt işleniyor 30 yıldır et üretimi faaliyeti ile uğraşan markamız, Gönen’deki çiftliğinde 15 bin küçükbaş, 5 bin büyükbaş hayvan ile hem kendi restoranlarımızda tüketimi karşılamayı, hem de Türkiye hayvancılık sektörüne katkıda bulunmayı hedefliyoruz” dedi. Swissotel’e yeni restoran ‘Et Bizim İşimiz’ sloganıyla restoran sektörünün en önde gelen markaları arasında yer aldıklarını söyleyen Asan, İstanbul dışında bir tanesi Bakü’de olmak üzere Ankara’nın muhtelif yerlerinde 7 şube ile hizmet verdiklerini dile getirdi. Lokasyon seçimleri konusunda titiz davrandıklarını dile getiren Asan şöyle devam etti: ” Günaydın Et olarak son yıllarda sektördeki gelişmeleri yakından takip ederek özellikle sirkülasyonun yüksek olduğu alışveriş merkezlerinde, trafiği yoğun caddelerde restoran işletmeciliği yapıyoruz. Mağaza karması içinde bulunduğumuz alışveriş merkezlerinde de ziyaretçi trafiğinin artmasına neden olan Günaydın Et’in lokasyon seçiminde de oldukça titiz davranıyoruz. Çok yakın bir süre önce Şaşkınbakkal sahilinde hizmete soktuğumuz Günaydın Kebap Restaurant ve Temmuz sonunda kapılarını açacağımız Swissotel’deki Günaydın şubemiz ile istikrarlı büyümemize devam edeceğiz.” Et tüketimi iyileşiyor Hayvancılık sektörü hakkında da oldukça bilgili olan Asan, Türk hayvancılığı hakkında şu bilgileri verdi: “2012 yılı istatistiklerine göre Türkiye’deki büyükbaş hayvan sayısı 14 milyona ulaştı. Büyükbaş hayvan sayısı bir önceki yıla göre yüzde 12.3 artarken küçükbaş hayvan sayısı ise yüzde 10.7 arttı. Yıl sonu itibariyle sığır sayısı 13 milyon 915 bin, koyun sayısı 27 milyon 425 bin, keçi sayısı ise 8 milyon 357 bin olarak gerçekleşti. Toplam süt üretimi ise bir önceki yıla göre yüzde 15.6 artış gösterdi. Bu verileri nüfusa oranlandığımızda yetersiz olduğunu görmekteyiz. Ama 3 4 yıl önceki sıkıntılarımız yok.” Ülkemizdeki et üreticilerinin vizyon ve bilgi olarak Dünya’daki rakipleriyle kıyaslandığında hiç geri kalmadığını belirten Asan, bu durumun günden güne daha da iyiye gittiğini söyledi. Hükümetin tarım sektörüne uyguladığı kolaylıklar ve desteklerin yerinde olduğunu da kaydeden Asan “Örneğin sıfır faiz, iki yıl ödemesiz krediler bence çok doğru bir adımdı. Buna benzer adımlar atılmaya devam edilmeli, ama mutlaka bu kredileri alan insanların doğru insanlar, bu işi bilen sektörden olması gerekiyor. Sektörden olmayan insanlar bu işe girdikleri için başarılı olamadı. Ama başarılı olamayacağı anlamına da gelmez.” dedi.