Dünyanın Dört Bir Yanından Şaraplar Bu Duvarda

/ / Manifesto Blog

Dünyanın dört bir yanından şaraplar bu duvarda Tuğba Altınöz bağ evindeki üzümlerden şarap yaparak başladığı macerasını International Winc Challange yarışmasında jüri üyeliğine kadar götürdü. Şimdi de TXM People’s restoranda şarap duvarı uygulaması ile müşterilere üzümlerini bilerek şarap seçme imkanı sunuyor.

Şaraba ilginiz nasıl başladı?

Şaraba ilgim bundan yedi yıl önce başladı. Bozcaada’da eşimle birlikte yaşamakta olduğumuz bağ evimizde kendi Cabernet Sauvignon üzümlerimizden ev şarabı yapıyorduk. Bunun yanı sıra Avrupa’nın çeşitli şarap bölgelerini ziyaret ediyor, oralarda sık sık şarap tadımlarına katılıyorduk. Bu alana meraklı ve yetenekli olduğumu fark ettim. Şarapla ilgili her türlü literatürü takip etmeye başladım. Bu ilgi kendiliğinden profesyonelliğe dönüştü diyebilirim. Çünkü Tuğba Altınöz: “Duvar Kapadokya’nın Emir’inden Santa Maria Vadisi’nin Pinot Noir’ına kadar geniş bir yelpazeyi kapsıyor.” hayatımız neredeyse tamamen şaraptan ibaretti.

Ne gibi eğitimler aldınız?

Önce dünyanın en prestijli şarap okulu olarak kabul edilen Wine and Spirit Education Trust’ın (WSET) İstanbul’daki şubesinde üçüncü seviye olarak kabul edilen WSET-Advanced sertifikasını aldım. Ardından bu okulun daha üst düzey programı Türkiye’de bulunmadığı için Londra’ya giderek 3 yıllık diploma programını 2 yıldan kısa bir sürede tamamladım. Bildiğim kadarıyla Türkiye’de hâlâ WSET- Diploma sahibi hiç kimse yok.

Restoranlarda şarap sadece menülerde yer alan bir unsur. Biz burada şarabı mekanın içine yaşayan bir öğe olarak katmak istedik. İnsanlar TXM People’s’a geldiklerinde burasını şaraba özel önem veren bir yer olarak algılasınlar istedik. Şarap duvarında 32 Türk şarabı, 32 dünya şarabı var. Bu şarapların sergilendiği duvardaki plakalarda şarapların geldiği bölgeler ve üretildikleri üzüm çeşitleri yazıyor.

Müşteriler nasıl faydalanabilir şarap duvarından?

Türkiye’de şarap menülerinde üzüm ve teruardan çok şarap firmalarına ve onların şarap serilerine vurgu yapılmakta. Firmalar tabii ki çok önemli ama şarap kültürünün yeni yeni oluşmaya başladığı bir ülkede teruar ve üzüm birlikteliğinin daha çok öne çıkarılması gerektiğini düşünerek bu duvarı oluşturduk. Böylelikle insanlar içtikleri şarapların arasındaki farkların nelerden kaynaklanabileceğini daha kolay fark edebilecekler ve beğenilerini firmaların yanı sıra üzüm çeşitleri üzerinden ifade edebilecekler. Şarap duvarını inceleyerek Türkiye’de veya dünyadaki yerli ve uluslararası üzümlerden ve yetiştirildiği bölgelerden haberdar olabilecekler.