Dilek Yalçın’ın İlk Kişisel Sergisi “Nesnelerin Masumiyeti” Tophane-i Amire’de Açıldı

/ / Manifesto Blog

Çağdaş sanatçılardan Dilek Yalçın’ın, tuval çalışmalarında masumiyet kavramını yansıtmaya çalıştığı, pandemi sürecinde ürettiği eserlerden oluşan “Nesnelerin Masumiyeti” adlı ilk kişisel sergisi, Tophane-i Amire Kültür ve Sanat Merkezi’nde 15 Kasım Pazartesi günü açıldı.

İlk kişisel sergisi “Nesnelerin Masumiyeti”ni sanatseverlerin beğenisine sunan Dilek Yalçın, pandemi sürecinde yaşanan kapanma dönemlerinde ürettiği resim, enstalasyon ve heykelleri kapsayan yaklaşık 130 eserden oluşan seçkinin yanı sıra bir adet de NFT eser sergiliyor.

En büyük esin kaynağının içi olduğunu söyleyen Dilek Yalçın, “Hayatın her alanında kalbimi fazlasıyla dinlerim, ona ilham olan şeye inanırım. Sanat konusunda da bir esere başlayacakken ya da bir karar vermem gerekirken, kendimi biraz izole eder ve ne hissettiğime bakarım. Sanat mistik bir yolculuktur ve iç görüleriniz, vizyonlarınız sizi ve sanatınızı özgün ve özel kılar. O yüzdendir ki bence sanatçının en büyük ilham kaynağı içidir. “Nesnelerin Masumiyeti” de Londra dönüşümde pandemi sürecine girmemiz ve içimize kapanmamız esnasında ortaya çıktı. İstanbul ve Londra yıllarımdan sonra yeniden Ankara’ya dönen ben, biraz özlem biraz da zoraki maruz kalmayla, evimle, eşyalarımla, geçmişimle yeni bağlar kurdum. Düzenlenen çekmecelerden çıkan duygu yüklü eski defterler, notlar ve objeleri resmetmeye başladım. Sonra gündelik ve biyografik eşyalara yöneldim. Zamanla bazılarına sahip olmadığım ama olmayı hayal ettiğim ikonik objelere, tarihe damga vurmuş ve tabii ki en çok da hikâyelerine ve yaratıcılarına hayran olduğum nesnelerle popüler kültürün nabzını tutmaya çalıştım. İlk kişisel sergim “Nesnelerin Masumiyeti” ile beraber ben üretirken ne hissediyorsam o duygular, seyircime de geçsin istiyorum.” dedi.

“Nesnelerin Masumiyeti” sergisinin proje yönetmenliği Selin Bozkurt, mekân kurgusu Dr. Feride Çelik, eserlerin sigortalanması Gulf Sigorta, eserlerin taşınması Aras Kargo, sergi kurulumu DifoLab, iletişim ve etkinlik yönetimi ise Manifesto tarafından yapıldı. Dilek Yalçın’ın Survivor enstelasyonundan esinlenilerek sergi için bir de INNOCENCE/Masumiyet isimli tematik koku tasarlandı. Koku küratörlüğünü, MG International Fragrance Company Kurumsal İletişim Müdürü Duygu Beşbıçak üstlendi.

Sosyal sorumluluk bilinciyle hareket eden sanatçı, Jerzy Kosinsky’nin aynı isimli romanından ilhamla tasarladığı “Boyalı Kuş” enstalasyonunu ilk solo sergisi kapsamında, İyilik İçin Sanat Derneği’nin 3 dönemdir devam eden Anadolu’dan İzlenimler projesinde yer alan genç sanatçılar için satışa sunuyor. “Boyalı Kuş” enstalasyonunda yer alan 100 adet ahşap kuşu, www.bydilekyalcin.com adresinden tek tek satışa sunan sanatçı, elde edilen gelirin büyük bölümünü genç sanatçıların yararına kullanılmak üzere derneğe bağışlayacak.

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi başta olmak üzere sanata verdikleri desteklerle bilinen İyilik İçin Sanat Derneği, CarrefourSA, Ege Yapı ve Usla’nın katkılarıyla gerçekleşen “Nesnelerin Masumiyeti” sergisi 30 Kasım tarihine kadar Tophane-i Amire Kültür ve Sanat Merkezi’nde ücretsiz olarak görülebiliyor.