Türkiye’nin önde gelen online alışveriş platformu PınarOnline’ın Dijital Dönüşüm ve E-ticaret Direktörü Bilge Kalpaklıoğlu Eyilik, e-ticaret faaliyetleri ve son dönemde tüketicilerin tercihlerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Türkiye’de e-Ticaret %115 Büyüdü, D2C payının ise %25’e Ulaşması Bekleniyor
Günümüzde Doğrudan Tüketiciye Satış (D2C) modeli ile faaliyet gösteren PınarOnline, Pınar’ın et, süt, su ve içecek ürün gruplarının yanı sıra yalnızca platforma özel olarak üretilen ürünleri tüketicileri ile buluşturabiliyor. Böylelikle PınarOnline, D2C ile alışılagelmiş olarak marketten alışveriş yapanlarla online alışverişi tercih edenlerin tercih edebileceği bir platform olarak öne çıkıyor.
Araştırma şirketlerinin sunduğu bulgulara göre 2025 yılına kadar DTC satışlarının 6,8 trilyon dolara ulaşılacağının öngörüldüğünü belirten Bilge Kalpaklıoğlu Eyilik; “Ülkemizde 2023 e-ticaret hacmi bir önceki yıla göre yaklaşık %115 artarak 1,85 trilyon TL’ye ulaştı. İşlem sayısı ise bir önceki yıla göre %22 artarak 5,9 milyar adet olarak gerçekleşti. Bunun da yaklaşık %15’ini D2C satışları oluşturuyor. Bu sene sonunda e-ticaret hacminin 3,4 trilyon TL olması hedeflenirken doğrudan tüketiciye satışların toplam pazardaki payının gelecek sene %25 olması bekleniyor” dedi.
Doğrudan Tüketicilerimize Ulaşıyoruz
Doğrudan tüketiciye satış (D2C) modelinin tüketiciyi daha iyi anlamayı, onların ihtiyaçlarına daha hızlı cevap vermeyi, tüketiciye ürünleri doğrudan ve hızlı bir şekilde ulaştırmayı sağladığını aktaran Bilge Kalpaklıoğlu Eyilik, bu avantajları şöyle detaylandırdı: “Müşteri tercihlerini teknolojik yenilikler doğrultusunda anında görüp müşteriyle hızla iletişime geçebiliyoruz. Müşterilimizin ihtiyaçları doğrultusunda doğru ürünleri, uygun saklama koşullarına sadık kalarak güvenle teslim ediyoruz. Tüketicilerimizin tüketim miktarlarını, sepete attıkları ürünleri ve kullanım alışkanlıklarını anliz edebildiğimiz bir veri envanterimiz var. Yaptığımız iletişim çalışmaları da alışveriş sepet analizlerine, tüketicilerin alışkanlıklarına, alışveriş sıklığına göre şekilleniyor. Tüketicileri anladığımız, onların tüketim ihtiyaçlarına doğru ve hızlı bir şekilde cevap verdiğimiz için tüketici sadakatimiz de artıyor. Artık müşteriler, ihtiyaç duydukları ürüne webden, mobilden ulaşarak alışverişlerini hızlı ve pratik bir şekilde yapıyorlar.
Yapay Zekâya Yatırım
“Kurum içi girişimcilik hikâyesinden yola çıkarak başlayan PınarOnline olarak, hassasiyetle üzerinde çalıştığımız konuların başında müşteri bilgilerinin gizliliği ve teknolojiye yatırım geliyor” diyen Bilge Kalpaklıoğlu Eyilik, şunları aktardı: “Dünyada kullanılan en iyi altyapı ve yazılımları araştırdık. Nihayetinde kendi yazılımımızı oluşturarak sıfırdan bir platform kurduk. Müşteri deneyimini mükemmelleştirecek, doğru zamanda doğru siparişi almamızı ve iletmemizi sağlayan teknolojiyi kullanıyor, hazır yapay zekâ yazılımlarına yatırım yapıyoruz. Böylelikle hızla değişimlere kolaylıkla adapte olabileceğimizi biliyoruz. PınarOnline’ı yeni müşteri deneyimlerine, önümüzde hızla gelişen sosyal ticaret ve tüketiciyle diyaloğa dayalı ticaret trendlerine hazırlıyoruz. Mobil uygulamamız üzerinden Konuşarak Ticaret (Conversational Commerce) olarak adlandırılan yöntemle müşterilerimizin istek ve ihtiyaçlarına göre seçenekler sunabiliyoruz. Günümüzde dijital ortamlarda güvenlik, en önemli konulardan biri haline geldi. Müşteri verilerini korumak için güvenlik protokolleri ve çalışan eğitimleri yanı sıra en son teknolojiyi kullanıyoruz. Müşterilerimize hangi verileri topladığımızı ve nasıl kullandığımızı açıkça bildiriyor, verilerini kontrol etme ve yönetme yetkisi veriyoruz. Verileri yalnızca meşru amaçlar için kullanıyor, üçüncü taraflarla paylaşmıyoruz. Müşteri verilerini, müşteri deneyimini geliştirmek ve daha iyi ürünler ve hizmetler sunmak için kullanıyoruz.”
Hedef, Tüketiciye En İyi Alışveriş Deneyimini Sunmak
“PınarOnline olarak, güçlü bir e-ticaret altyapısı ve dijital yatırımlar üzerine yoğunlaşıyoruz” diyen Bilge Kalpaklıoğlu Eyilik, değerlendirmelerini şöyle sonlandırdı: “CRM, Müşteri hizmetleri, lojistik, ödeme sistemleri, pazarlama, iletişim gibi alanlarda entegre olduğumuz şirketlerle otomasyon ve yapay zekâya dayalı alt yapılar kuruyoruz. Yenilikçi teknolojiler konusunda da sürekli olarak araştırma yapıyor ve önceliklendiriyoruz. Özellikle yapay zekâ ve makine öğrenimi gibi alanlarda yeni gelişmeleri yakından takip ediyoruz ve bu teknolojileri kullanarak, müşterilerimizin ihtiyaçlarını daha iyi anlamak ve onlara daha kişiselleştirilmiş bir deneyim sunmak için geliştirmeler yapıyoruz. Ayrıca, farklı entegre iletişim sistemlerini kullanarak müşterilerimizle daha etkili bir şekilde iletişim kuruyoruz. Bu sayede, müşteri memnuniyetini artırmak ve iş süreçlerimizi optimize etmek için gereken altyapıyı oluşturuyoruz. Sonuç olarak, teknolojiye yaptığımız yatırımların önemini biliyor ve sürekli olarak güncel kalmayı ve yenilikçi çözümler sunmayı hedefliyoruz. Bu sayede, PınarOnline olarak müşterilerimize en iyi alışveriş deneyimini sunmayı ve iş süreçlerimizi sürekli olarak geliştirmeyi amaçlıyoruz.”
PınarOnline, Pınar’ın et, süt, su ve içecek ürün gruplarının yanı sıra PınarOnline’a özel olarak üretilen Pınar Kasap ve Pınar Box ile Pınar Select kategorisinde tamamlayıcı markaların da bulunduğu 560’tan fazla ürünü tüketicilerine ulaştırıyor. PınarOnline, İstanbul ve İzmir’de kurye ile teslimat hizmeti verirken diğer şehirlere kargo hizmeti sunuyor.
- PınarOnline Uygulama linki: http://onelink.to/nqj7z8
- PınarOnline Web Site linki: www.pinaronline.com