Avrupa’nın en büyük karma projesi ‘Batısehir’den sonra Yedikule ve Kağıthane’de toplam 1.1 milyar lira büyüklüğünde iki yatırım için düğmeye basan İNANÇ KABADAYI, her yıl 350-400 milyon liralık yatırıma imza atacağını açıkladı.
İnşaat sektörünün en genç patronlarından biri. Henüz 40 yaşında bir inşaat mühendisi olan Kabadayı, kurduğu Ege Yapı bünyesinde inşa ettiği Avrupa’nın en büyük karma projesi ‘Batışehir’in ardından Yedikule ve Kağıthane’de toplam 1.1 milyar Ura büyüklüğünde iki yatırıma start veriyor. Ayrıca Kartal’da 1.500 konutluk ve Beylerbeyi’nde butik bir proj eyi hayata geçirmenin hazırlığı içinde olduklarını söyleyen Ege Yapı Group Yönetim Kurulu Başkanı İNANÇ KABADAYI, 5 yıllık planlan arasına her yıl 350-400 milyon liralık bir yatırını yapma hedefini aldıklarını söyledi. Ortak yürüttükleri Pega Kartal projesinin ardından Suudi Arabistanlı Al-Qeman Grubu ile yeni projeler planladıklarını da anlatan Kabadayı’yla hedeflerini, projelerini ve Türk inşaat sektörünü konuştuk.
Çok genç bir iş adamı olarak sayılı büyüklükte bir projeye imza attınız. Kendinizi ve marka olma sürecini anlatır mısınız?
1974 yılında İstanbul’da doğdum. Kadıköy Anadolu Lisesi’nden sonra eğitimimi İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesinde tamamladım. Babam harita mühendisiydi ve dolaylı olarak inşaatın içindeydi. Ben de sektöre hiçbir zaman yabana olmadım. Hep inşaat mühendisi olma hedefim vardı, öyle de oldu. İkinci sınıftan itibaren de mesleğimle ilgili sahalarda görevler aldım. Mezun olduktan sonra da proje müdürü ve koordinatör olarak çalışmaya başladım. Kendi işimi yapmaya karar verdiğimde ise 2000 yılında Ege Yapı’yı kurdum. İlk işim ise Ataşehir’de 14 daire ve iki dükkandan oluşan bir apartman oldu. Yabancının ilgisi Sapanca ve Trabzon’a kayıyor MÜTEKABİLİYET noktasında da ciddi gelişmeler yasandı. O da sektörün ilerlemesinde olumlu katkı sağlayacaktır. Yıl basından bu yana büyük ilerleme var özellikle Körfez bölgesi ciddi ilgileniyor. Biz de o bölgedeki fuarları takip ediyoruz. Sıcak satışın yapıldığı yerler oradaki fuarlar. Ayrıca Rusya ve Kuzey Afrika’dan Karadeniz. Trabzon ve Sapanca’ya ciddi talep geldiğini görüyoruz. 1 yıllık oturma izninin daha uzun hale getirilmesi lazım, bunula İlgili çalışmalar da yapılacak sanırım. Çünkü sadece gayrimenkul sektörü değil konu olan, sermaye getirecek buraya, çocuklarını burada okutacak, ciddi para getirecek ülkeye. Ciddi bir ihracat kalemi İnşaat.
Şu anda hangi projeleri yürütüyorsunuz?
Shangri-LaHotel’i yaptık. Pega Kartal, İz Tower ve Avrupa’nın en büyük karma projesi olan Batışehir’le devam ediyoruz. Pega Kartal, Suudi Arabistanlı Al-Qeman ortaklığında hayata geçirildi. Projenin yatırım değeri 80 milyon TL. Pega Kartal, Kartal’daki dördüncü projemiz. Toplam 1 milyon metrekare büyüklüğünde devam eden işlerimiz var ve bundan sonra da 300-400 bin metrekarelik projeler planlıyoruz. Bir yandan da yurt dışı taahhüt işlerine devam ediyoruz.
Batışehir Avrupa’nın en büyük karma projesi olacak…
Batışehir! Bağcılar’da E-5 ve TEM otoyollarının kesiştiği bölgede yapıyoruz. Bu arsayı Eylül 2010’da Emlak Konut CYO’dan hasılat paylaşımı yoluyla aldık. Batışehir tamamlandığında 15 bin kişi yaşayacak. Şu an 2 bin kişiye istihdam sağlıyoruz orada. İçerisinde 3 bin 300 konut ve rezidans, 144 odalı bir otel, ofisler, okul, açık alışveriş çarşısı, kulüp binası, açık ve kapalı yürüyüş-koşu-gezi-parkur alanları spor salonları ve 100 bin metrekare yeşil alan bulunacak. 800 milyon liralık bir yatırım, ilk etap teslim edildi ve yaşam başladı. Diğer etapların teslimi de parça parça yapılacak ve projenin tamamını da 2015 yılı içinde teslim etmiş olmayı planlıyoruz. Projenin şu an metrekare fiyatlan 4.200 lira civarında ve yüzde 2540 arası prim yaptı.
Bundan sonraki yatırım planlarınız ve hedeflerinizle ilgili neler söylersiniz?
Yedikule’de otel, ofis, mağazalardan oluşan karma proje hazırlığımız var, burada 400 milyon civarı bir hasılat öngörüyoruz. Ayrıca Kağıthane’de de İnşaatta KDV indirimi konuta olan talebi arttırır KDV konusu sıkıntı bir düzenleme yapılması konusunda tartışıyoruz ve talep ediyoruz. İnşaat sektörünün üzerinde ciddi vergi yükü var, bir teşvik ya da vergi indirimi yapılmalı diye düşünüyorum. Tüketici kanununu yürürlüğe girmesiyle beraber konut tamamlama sigortası uygulaması geliyor. Bu sigorta tüketicinin koruma altına alınması sağlanacak. 110 bin metrekare karma kullanım olacak, 700 milyon liralık hasılat öngörüyoruz. Beylerbeyi’nde yapmayı planladığımız proje daha butik orada da 40 milyon liralık bir hasılat öngörüyoruz. Kartal’da 1.500 konutluk bir projenin de görüşmelerini yapıyoruz. Her yıl 350-400 milyon liralık bir yatırım yapmayı öngörüyoruz. Öte yandan Pega Kartal’da ortak çalıştığımız Suudi Arabistanlı Al-Qeman ile yeni projeler planlıyoruz.
İnşaatın önündeki sorunlar neler?
İnşaat sektöründeki en önemli sorunlardan birisi arsa geliştirmektir. Bunun kentsel dönüşüme çok önemli katkısı olacaktır. Çünkü inşaatçının hammaddesi arsadır. İstanbul gibi büyük metropollerde uygun mimarlı arazileri geliştirmek sorun olabiliyor. Ancak çarpık yapılaşmanın dönüşmesinin sağlanması ve gayrimenkul geliştiricileri için yeni pazarların ortaya konması acısından kentsel dönüşüm çok iyi bir fırsat oldu.
Türk inşaat sektörünün uluslararası pazarlarda da önemli bir yeri var…
Dünyada Türk inşaat sektörü Çin’den sonra ikinci sırada yer alıyor. Türkiye, inşaat ve taahhüt alanında rüştünü ispatlamış durumda. İnşaat kalitesi olarak dünyada rekabet edemeyeceğimiz hiçbir ülke yok diyebilirim. Ancak Avrupa, yeşil bina ve enerji verimliliği konularında hızlı bir şekilde ilerliyor. Türkiye’de bu konu daha yeni. Bizim bu konuda daha hızlı yol almamız gerekiyor. Biz şirket olarak bu konuya öncelik veriyoruz. Bunu geliştirmek için çalışmalar yapıyoruz.
Mortgage…
Mortgage’da faizden çok vade önemli. Şu anda bizde maksimum vade 10 yılken Avrupa’da bu süre 30 yıllara varabiliyor. Biz de mortgage sisteminde vadeyi bu sürelere çıkarabildiğimiz anda çok daha geniş kitlelere daha uygun ödemelerle konut sahibi olma imkanı sağlayabileceğiz. Bu konunun çok önemli olduğunu düşünüyorum. Dolayısıyla bu sistemde daha gidecek çok yolumuz var.