Polaris Sigorta ve Reasürans Brokerlik Hizmetleri Yönetim Kurulu Üyesi Yalın Kılıç, 2023 yılı toplam prim üretiminde bir önceki yıla göre TL bazında 2 kattan fazla bir artış olduğunu belirterek; “Yönetici Sorumluluk Sigortası ile Siber Risk Sigortası poliçelerinde adetler, 2023 yılında 2022’ye göre yüzde 36, prim üretim oranı da yine aynı döneme göre yüzde 31 artış gösterdi. Alacak Sigortası pazarı, geçen sene yüzde 48 büyüdü. Depremin ardından gelen bilinçlenme ile DASK poliçelerinin adedinin 2023 yılında bir önceki yıla göre yüzde 6,5 artış gösterirken primlerde 2 katına varan artış yaşandı. Geçen sene kasko primi 84 milyar TL, trafik sigortası primi de 94,5 milyar TL oldu” dedi.
Geçen sene yaşanan deprem felaketinin sigorta piyasasını derinden etkileyerek gerek yerel gerekse yurt dışı pazarlarda çok ciddi boyutlarda hasar ödemeleri olmasını tetiklediğini belirten Yalın Kılıç; Türkiye’nin global arenada hasar yönetimi konusunda zor ilerleme kaydedilebilen bir ülke durumunda yer aldığını, sektörde daralan kapasiteler sebebiyle yurtdışından oyuncuya ihtiyaç duyulabileceğini belirtti.
Polaris Sigorta ve Reasürans Brokerlik Hizmetleri, Türkiye Sigortalar Birliği’nin yayınladığı rapor çerçevesinde sigorta sektörünün 2023 yılını değerlendirip 2024 yılına dair ön görülerini paylaştı. Rapora göre sigorta sektörünün 2023 yılını 500 milyar liralık primle bitirirken bu primin yaklaşık yüzde 62’sinin sektörde ilk 10’daki şirketler tarafından gerçekleştirildiğini aktaran Polaris Sigorta ve Reasürans Brokerlik Hizmetleri’nin Yönetim Kurulu Üyesi Yalın Kılıç, prim üretimlerinde enflasyonun etkisinin ciddi bir şekilde gözlemlendiğinin altını çizdi.
Türkiye, Hasar Yönetiminde Zor İlerlenen Bir Ülke
Yalın Kılıç; “2023 yılı toplam prim üretiminde bir önceki yıla göre TL bazında 2 kattan fazla bir artış var. Bunun başlıca sebepleri arasında enflasyona bağlı bedel artışları, tarifelerdeki fiyat artışları ve sektörün genel yaklaşımının fiyatlara yansıması yer alıyor. Bu faktörlerin yanı sıra geçen sene yaşanan deprem felaketi, sigorta piyasasını derinden etkileyerek gerek yerel gerekse yurt dışı pazarlarda çok ciddi boyutlarda hasar ödemeleri olmasını tetikledi. Bugün için ülkemiz, global arenada hasar yönetimi konusunda zor ilerleme kaydedilebilen bir ülke durumunda yer alıyor” dedi.
Yönetici Sorumluluk Sigortası ile Siber Risk Sigortası poliçeleri 2023’te yüzde 36 arttı
Yönetici Sorumluluk Sigortası’na olan ilginin 2023 yılında gerek prim üretimi gerek ise poliçe sayısı bakımından büyümeye devam ettiğini, Siber Risk Sigortası poliçeleri sayısının da dünyadaki teknolojik gelişmeler, verilerin önemi ve farkındalığı ile veri sorumluluğundaki artış sebepleri ile geçen sene yükseldiğini belirten Kılıç, şunları dile getirdi: “Yönetici Sorumluluk Sigortası ile Siber Risk Sigortası poliçelerinde adetler, 2023 yılında 2022’ye göre yüzde 36, prim üretim oranı da yine aynı döneme göre yüzde 31 artış gösterdi. Bu sene Borsa İstanbul’da artış gösteren halka arz hareketliliği ve Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) onayları, Yönetici Sorumluluk Sigortası satın alımlarında artış beklentisini oluşturuyor. Şirketlerin teknoloji yatırımlarındaki artış, çalışanların uzaktan çalışma oranındaki artış ivmesi ve verilerden kaynaklı idari para cezaları uygulamaları gibi sebepler ile Siber Risk Sigortası poliçelerinde büyümenin 2024 yılında devam etmesi bekleniyor.”
Alacak Sigortası, 2023’te yüzde 48 Büyüdü
Alacak Sigortası pazarının 2022 yılına kıyasla 2023 yılında yaklaşık yüzde 48 büyüme gösterdiğini söyleyen Yalın Kılıç; “Bu büyümenin ana gerekçeleri pazardaki ürün bilinirliliğinin artarak daha fazla sayıda poliçe tanzim edilmesi ve kur etkisi ile sektörün yaklaşık yüzde 50’sini oluşturan döviz cinsi poliçe rakamlarının TL bazında değer kazanması oldu. Bu doğrultuda geçen Eylül ayından itibaren hasar frekansının artmasına bağlı olarak 2024 yılında ise prim oranlarında bir artış öngörüyoruz” değerlendirmesinde bulundu.
14 Deprem için 33,8 milyar TL Hasar Ödemesi Yapıldı
Şubat ayındaki depremin ardından DASK poliçelerinin adedinin 2023 yılında bir önceki yıla göre %6,5 artış gösterdiğini, primlerinse 2 katına varan artış yaşadığını aktaran Kılıç, buradaki kilit faktörün metrekare birim maliyetlerinde yaşanan 2 kata varan artış gösterilebileceğini, 2023’te yaşanan 14 orta ve büyük ölçekli deprem için 33,8 milyar TL hasar ödemesi yapıldığını belirtti.
Kasko ve Trafik sigortalarında da büyük bir artış yaşandığını dile getiren Yalın Kılıç; “Geçen sene trafiğe kayıtlı 28,7 milyon araç bulunuyordu, bu araçların 10 milyonunun kasko primi 84 milyar TL olurken 23,7 milyonunun trafik sigortası primi 94,5 milyar TL olarak gerçekleşti” dedi.
2024’te Yurtdışından Oyunculara İhtiyaç Artacak
Yaşanan doğal afet neticesinde, bu alanda yüzde 25’lik fiyat artışına ek olarak reasürörlerin talepleriyle fiyatlarda artışların devam edeceğini belirten Polaris Sigorta ve Reasürans Brokerlik Hizmetleri Yönetim Kurulu Üyesi Yalın Kılıç, 2024 yılı için şu değerlendirmelerde bulundu: “Sektördeki Türk şirketlerine kapasite sağlayan reasürörlerin kapasitelerinin daralması ile yurtdışından sektöre direkt teminat sağlayabilen oyunculara ihtiyaç daha da artacak. Burada önemli konu, yabancı pazarlardaki fiyatlamanın, Türkiye’deki pazarın çok üzerinde olması, dolayısıyla sigorta prim üretimi ve fiyatların yurtdışı risk değerlendirme kriterlerine yaklaşacağı ön görülmektedir. Sigorta şirketinin risk kabul kritlerlerine bağlı olarak belli branşlarda esneklikler ve rekabet söz konusu ancak her koşulda enflasyon ve geçmiş hasarların etkisi sebebiyle prim artışları görülmeye devam edecek.”
Polaris Sigorta Hakkında
Polaris Sigorta, 1998 yılında kurulmuş bir sigorta ve reasürans brokerliği firmasıdır. Türkiye’den ve dünyanın farklı coğrafyalarından müşterileri adına sigorta teminatı sağlayan ve fiyatlama politikası yöneten bir kurumdur. Polaris Sigorta, dinamik ve genç yapısıyla butik hizmet sunmaktadır. Bünyesinde her alanda uzman farklı departmanlar bulunur ve her iş özelinde müşteri ve sigorta şirketiyle aynı dili konuşarak istenilen çözümü hızlı ve net bir şekilde müşterilerine sunar.