2021 Yılında video varlığınızı geliştirmek için 5 yol

/ / PR Makaleleri

Bu aşağıda bahsedeceğimiz yollardan faydalanarak en iyi sanal toplantıları, sunumları ve sohbetleri daha kolay gerçekleştirebileceksiniz.

Uzunca bir zaman önce başlayan ve halen devam eden Kovit-19 salgınında iletişim uzmanları olarak içgüdüsel bir şekilde artık video konferanslarının yüz yüze yapılan konferanslar gibi iş yapmadığının farkına vardık. Ancak burada kaçırdığımız bir şeyin olduğunu da samimiyetle ifade edelim, o da bağlantı konusu, iletişim eksikliği.

Bizler insanlarla olan bağlantıyı salgın öncesi garanti bir durum olarak kabul eder kısaca hafife alırdık.  Salgını öncesi, yani eski normalde insanlarla kurulan bağ yüz yüze olunca daha bir gelişip büyüyordu. İşte bu iletişim içerisinde normal zamanlarda ve yüz yüze bizleri birbirimize bağlayan sinyaller video konferanslarda birbirimizi görüyor olsak bile doğal olarak sessize alınmış oluyor. Karşımızdakinin bizim nazarımızdaki etkisi, kötü ışıklandırmadan tutunda, daha küçük görünmesine,  sesle görüntü arasındaki gecikmeye ve içgüdüsel olarak denge, odaklanma, koordinasyon gibi duygular içinde, farklı oluyor değişiklik arz edebiliyor.

Şimdi konumuzun en önemli sorusuna geliyoruz. Mademki konferansları fiziki olarak eskiden olduğu gibi icra edemiyoruz, öyleyse video konferansları insanların mecburen katıldıkları can sıkıcı, tahammül  etmeye çalıştıkları bir durumdan neden taahhüt ettiğimiz ödül veya lütuf haline getirmiyoruz?

Verilecek zor cevap ise; daha önce yapmış olabileceğimizden fazlasını yapmamız ve çok daha fazla insanı partiye getirmek zorunda olduğumuzdur. O takdirde neler yapmalıyız?

  • Geri planda kalmayın. Sizin, toplantının başarılı hale gelmesine olanak sağlayan, enerjinizle katkı vermek zorunda olan kişi olmanız gerekiyor. Siz iletişim ağında, sistem içinde kilit noktada olan bir kişisiniz. Bu pozisyonda iken başkalarından beslenen ve hiçbir şey vermeyen otlakçı tabir ettiğimiz kolaya kaçan bir tip olamazsınız.  Sadece sunulanları beklemek hiçbir şey yapmamak konferansın başarılı olmasını sağlayamaz. Bu tür görevler ne çekingenliği ne de, gözden ırak olmayı kaldıramaz. Video konferanslarda bu tip davranışlara yer olmadığını bilmemiz gerekir. Bu konudaki harcayacağınız zamanı ve emeği, dinleyiciler de istemedikleri sürece hiç bir şekilde vakitlerinden boş yere vermek istemeyeceklerdir.
  • Çekinmeyin. Herhangi bir kişinin gerçek bir şeyi sizden önce paylaşmasına meydan vermeyin, bunu paylaşan ilk şahıs hep siz olun. Hadisenin içine tabiri caizse her iki sanal ayağınızla birlikte atlayın, sadece her şeyi yapan, tüm ağırlığı omuzlarında taşıyan adam olmaktan ziyade, sohbeti gerçek ve özgün kılan kişi olun. Video konferansa ayrılan zamanının tüm katılımcılar üzerinde gerçekten çılgınca bir eğlence etkisi bırakmayacağı göz önüne alındığında, en azından bu zamanı değerli hale getirmeye yardımcı olun.
  • Arkanıza yaslanıp oturmayın Video konferanslarda birden fazla görev üstlenmek ve yapmak çok kolaydır. Yaptığınız bu işi geliştirmeniz yeniliklere ayak uydurmak için sosyal medyanın elektronik postadan facebook’a,  Linkedin’den diğerlerine bazı kolaylıkları olduğunu göreceksiniz. Yapmamanız gereken şeylere karşı koyun. Varlığınızı hissettirin ve kurulacak bağlantının daha gerçekçi olacağını fark edeceksiniz.
  • Sizde bir şeyin karşılığında mutlaka bir şey verin İnsan ilişkilerinde onları birbirine yakınlaştıran en güçlü araçlardan biriside karşılıklılığa dayanan davranışlardır. Açıkçası sizin için güzel bir şey yapana sizin de aynı güzelliği onun için yapmanızdır. Şunu unutmayın, sanal yapılan çağrılarda bu normal insani davranış özelliği zayıflayabiliyor, ama buna sakın izin vermeyin, zira insan ilişkilerinde bu hayati öneme sahiptir.
  • Mutlaka geri besleme yapın Şayetwebinarda ya da büyük bir dinleyici karşısında video konferansta karşınızdaki kitleyi görmeden konuştuysanız yüz yüze görüşmelerde başarılı olduğumuz vücut dili cevapları almadan boşluğu doldurmanın ne kadar zor olduğunu fark etmişsinizdir.  Konuşmanın sonunda konuşmacının, organizatörlerin ve panelde yer alanların bu konuda ne hissettiğinizi bilmelerine izin verin, sohbete bir yorum yapabilirsiniz ve aslında bu yorumu yapmalısınız da.

Birçok insanın kendini yalnız ve izole edilmiş hissettiği bu salgın dönemi bitip normal görüşmeler yapacağımız zamana kadar bizlerden çok katkı bekleyen yegâne araç solan anal iletişimi 2021 de de en iyi şekilde kullanmaya bakalım.