2021 yılında hangi yazma alışkanlıklarını benimsememiz gerekiyor?

/ / PR Makaleleri

Henüz idrak ettiğimiz bu yeni yıla kötü alışkanlıklarımızı 2020’de bırakarak yeni hedeflere,  faydalı alışkanlıklar edinmeye karar verip doğru bir adımla atlamamız bizlere çok şey kazandıracaktır. Bu bahsettiğimiz konu hemen yılın başında kendimize hatırlatmamız gereken ve yıl boyunca mümkünse hiçbirinden taviz vermeden pratiğini yapmamız gereken yazma alışkanlıklarıdır.

Gönül arzu eder ki aşağıdaki başlıkların altında yazılan kısa ama manalı bilgilerin hepsini günlük yaşamımıza dâhil edelim. Bu yılki yapılacaklar listenize ine kadarını ilave edersek o kadar faydalı olur. Başlamanın herkes için kolay ancak disiplinden uzaklaşmayla bazı bireyler için uygulamanın zor olduğu süreci iyi yönetirsek değerli yazma alışkanlıkları edinir ve yaşam biçiminiz haline getirebiliriz.

  1. Her gün mutlaka yazın.

Zihnimizi temizlemekten ve bir post yazmakla işe başlayalım.  Kendi açınızdan hayali bir kişi yaratın ve onu ikna etmeye çalışın.   Kafiyeli olmayan 3 satırdan ibaret haiku tabir edilen bir Japon şiiri tasarlayın. Haiku sizin fiziki dünyaya daha derinden bakmanızı sağlayacaktır. Bir hayalinizi aklınıza getirin ve sonra müteşekkir olduğunuz bir şey hakkında yazın. Kelimelerin daha rahat akması için daha fazla ilhama gereksinim duyarsanız yazarların daha yaratıcı olmasını sağlayan basılı yayınlardan faydalanabilirsiniz. Artık sağlam hikâyeler yazma zamanı geldiğinde hazır durumdasınız ve oturmuş yazımınız daha etkili hale gelmiştir.

Siz uyguladığınız ya da yaptığınız kadarsınız. Her hangi bir becerinizle, geliştirmek istediğiniz bir şeyi pratik hale getirmek için sık sık uygulamak zorundasınız. Büyük yazarlar kolay yetişmiyor, bu yüzden onlar nadir bulunuyorlar.  Çoğu bunu bir yaşam biçimi haline getiriyorlar, görev de sonuçta yaşamlarının bir parçası oluyor.  Kaide olarak günlük programınızda yazmak için mutlaka belirli bir zaman ayırın ve bir şeyler yazın. Bir şeyler kaleme alırken kendinizi tüm varlığınızla hikâyeye odaklayın.

  • Fikirlerinizi ortaya koyun onları konuşturun.

Hiç kimse havasız bir yerde uzun süre kalamaz bu mantıkla yazarken de çabuk olun.  Baskıya maruz hissettiğinizde veya sıkışıp kaldığınızda güvenebileceğiniz bir arkadaş veya mentor bulunki rahatlayasınız, üstünüzdeki yükü atabilesiniz. Fikirlerinizi bir başka arkadaşınıza açmanız size ondan alacağınız geri bildirimle hikâyenizi yeniden keşfetmenize ve takipçilerinizin görüş açısından da olaya bakma açısı kazandıracaktır.

  • Bilgisayarınızdan uzaklaşın.

Eyer her gün bilgisayarınızla yazıyorsanız arada sırada kalem ve kâğıda geçmeye çalışın. Kalemle yazmak düşüncelerinizi yavaşlatacak ve her seferinde sizi bir şeye odaklanmaya zorlayacaktır. Şayet gerçekten sıkıştığınızı düşünüyorsanız, hikâyenizin önemli noktalarını icabında çıkarılabilen yapışkan küçük standart renkli kâğıtlara not olarak düşün.  Bu küçük not kâğıtlarına bakarak hikâyenizi sizi memnun edecek yapıya dönüştürecek şekle gelene kadar yeniden düzenleyin.

  • Kötüde olsa önce ilk taslaklarınızı mutlaka yazın.

Mükemmeliyetçilik atılması zor bir alışkanlıktır. Mükemmeliyetçilik ve erteleme ya da geciktirme duyguları el ele hareket ederler. Yazdığınız bir şeyin mükemmel olmadığını fark ederseniz onun mükemmelliğinden vazgeçemeyeceğiniz için onu erteleme yoluna gidersiniz. Ya mükemmel olacak ya da mükemmel olana kadar bekleyeceksiniz. Çok iyi yazarların bile ilk taslakları kötü olabiliyor. Belki taslakta doğru kelimeler aklınıza önce gelmeyebilir ama yazmaktan imtina etmeyin sonra düzeltirsiniz.

  • Yapıcı olan eleştiriye açık olun onları davet edin.

Yapıcı eleştiriyi daha çok artan ağrılara benzetiyorlar. İnciklerinizde oluşan sıkıcı bir ağrı gibi, aslında ağrıdan ziyade rahatsız edici bir şey sanki. Ama bu önemli bir şeyin habercisi ya da önemli bir duruma dikkat çeken tarzda gelişebilir. Yazmada üstünde durulması gereken en önemli şey okuyucunuzla iyi iletişim kurabilmenizdir, gururunuz dâhil diğer her şey okuyucu iletişiminden sonra geliyor.

  • Ne zaman bırakmanız gerektiğini bilin.

Bizzat yazıyı kendinizin düzeltmesi önemli olsa da bu işlemin bir başkası tarafından yapılmasına olanak vermenin de hayati olduğunu bilmek çok önemlidir. Bir noktada siz elinizden geleni yaptıktan sonra artık yazınızın kendi ayakları üzerinde durmasına izin verin ve/veya sizden sonra düzeltmeleri yapacak editöre güvenin. O sizin muhteşem görünmeniz için, emin olun,  gerekli düzeltmeleri yapacaktır.