11. MÜCEVHER TASARIM YARIŞMASI’NDA YARI FİNALİSTLER BELLİ OLDU

/ / Manifesto Blog

Mücevher İhracatçıları Birliği tarafından bu yıl 11’incisi düzenlenen Mücevher Tasarım Yarışması’nın yarı finalistleri belli oldu. 

Toplam 378 başvuru arasından titizlikle seçilen 10 tasarım arasından 60 bin TL’lik ödülü hangisinin kazanacağı, 22 Mart akşamı düzenlenecek final gecesiyle açıklanacak.

 

Mücevher İhracatçıları Birliği tarafından “Anadolu’nun Nadir Endemikleri” temasıyla düzenlenen 11. Mücevher Tasarım Yarışması’nda yarı finalistler, jüri tarafından gerçekleştirilen yoğun çalışmalar sonucunda belirlendi.

Bu yıl rekor sayılabilecek şekilde 378 başvurunun alındığı yarışma kapsamında yerli ve yabancı isimlerden oluşan jüri üyeleri, Mücevher İhracatçıları Birliği Yönetimi ile bir araya gelerek belirledikleri 10 tasarımcıyı açıkladı. Buna göre yarı finalist olmaya hak kazananlar şöyle;

A-OGR-13725, A-OGR-509006, A-OGR-104122, A-PRF-210484, A-OGR-157727,

A-PRF-333077, A-OGR-282256, A-PRF-720118, A-OGR-402010, A-PRF-992298

 

Yarı finale kalan tasarımlar, 25 Şubat’a kadar devam edecek olan üretim sürecinin ardından 22 Mart akşamı final gecesine özel bir defile eşliğinde ilan edilecek. Bu yıl birinci olacak tasarımın sahibi, 60 bin TL’lik ödülü kazanacak. Yarışma kapsamında ikinciye 30 bin TL ve üçüncüye de 10 bin TL ödül verilecek.

 

 

 

 

Jüride Birbirinden Değerli İsimler Yer Alıyor

Anadolu’nun nadir endemik çiçeklerinin mücevhere dönüşerek doğanın sesini yansıtacağı tasarımları, Kadir Has Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü Başkanı Doç. Dr. Ayşe E. Coşkun Orlandi, Altınbaş Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Takı Tasarımı Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sıdıka Rodop, Özgün Mücevher Tasarımcısı Avedis Kendir, Uluslararası Mücevher Sanatçısı Cosimo Vinci, Stil Danışmanı Deniz Marşan, Firma Sahibi Yasemin Alibeyoğlu ve Vogue Dergisi Mücevher Editörü Didem Dayıcıoğlu’ndan oluşan jüri seçecek.

Birbirinden değerli jüri üyelerinin yarışmaya ilişkin görüşlerini ise şu şekilde oldu;

 

Özgün Mücevher Tasarımcısı Avedis Kendir: “Geçmiş dönemlere göre ilerleme gördüm. Açıkçası çok sevindirici bir durum. Katılımcı sayısının artması sebebiyle emeği geçenleri ve katılımcıları tebrik ediyorum. Tasarım yarışmasının bu denli ilgi görmesi sevindirici bir durum. Her sene gelişerek daha fazla teşvik edileceğini düşünüyorum.”

 

Altınbaş Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Takı Tasarımı Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sıdıka Rodop: “Öğrencileri teşvik etmek için çok doğru bir yöntem. Özellikleri yurtdışı eğitimi öğrenciler için oldukça yararlı olacaktır. Sektöre yeni tasarımcılar kazandırmak için önemli bir yarışma olduğunu düşünüyorum.”

 

Stil Danışmanı Deniz Marşan: “Katılımcı sayısının fazla olması oldukça sevindirici bir durum. Ödüller de azımsanmayacak derecede önemli diye düşünüyorum. Birbirinden özel çalışmalar var. Yeni tasarımcıları üretmeye yönlendiren ve sektöre değer katan önemli bir yarışma olması sebebiyle bu tür yarışmaları çok değerli buluyorum.”

 

Uluslararası Mücevher Sanatçısı Cosimo Vinci: “Yarışmaya katılan çok sayıda katılımcı, genç yaratıcı insanlar tarafından takı dünyasında ortaya çıkma arzusu olduğunu anlamamı sağlıyor. Bu zor görevi mükemmel bir şekilde organize edebilecek organizatörleri alkışlıyorum. Türkiye’nin yaratıcı gücünden çok etkilendim. Gelecek, tutkuyu mesleğe itebilecek olanların elinde… Her çalışmayı sevdim. Sanatı görmek güzel”

Kadir Has Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü Başkanı Doç. Dr. Ayşe E. Coşkun Orlandi: “Günümüzde yenilikçi tasarım her alanda ve her endüstride kalıcılığın en önemli bileşeni olarak karşımıza çıkıyor. Tasarım yarışmaları da yaratıcı ve yenilikçi bir tasarım ortamı yaratmak, hem yeni nesil tasarımcıları hem de profesyonelleri bu ortama davet etmek için en etkili araçlardan biri. Bu geleneğin oluşması ve özgün, yenilikçi tasarımın üretimin genlerine nüfuz etmesi için çok daha fazla tasarım yarışmasına ve ödül sistemine ihtiyacımız olduğunu düşünüyorum.”

 

Firma Sahibi Yasemin Alibeyoğlu: “11. JTR Tasarım Yarışması’nın altın takı ve mücevher sektörüne oldukça önemli katkıları olduğuna inanıyorum. Yeni arkadaşların sektörle tanışması, profesyonel tasarımcıların da kendilerini göstermeleri açısından artıları var. Sektörde faaliyet gösteren firmalar da bu yetenekli arkadaşları tanıma fırsatı buluyor. Saygın ve çok yönlü bir jüriyle çalışmış olmaktan büyük mutluluk duydum. Yaratıcı estetik, ergonomik ve özgün tasarımlar arttıkça Türkiye’de bu sektörde daha çok söz sahibi olup saygınlık kazanacaktır.”

 

Vogue Dergisi Mücevher Editörü Didem Dayıcıoğlu: “Sadece bu yarışma özelinde değil genel olarak, neticesinde gençlerin desteklendiği her proje içinde olmaya, desteklenmeye değer bence. Konu mücevher olduğunda ise uygulama ve materyal çok önemli sadece fikir tek başına hiçbir şey ifade etmiyor. Dolayısıyla finansal nedenlerle üretim aşamasına geçemeyen bir çok şahane fikir tükenip gidiyor. Bu yarışma vesilesiyle genç tasarımcılar, fikirlerinin üretim sürecinde neye dönüştüğünü, ne tür bariyerlere takıldığını daha yakından görme fırsatı ediniyor. Sadece dereceye girmek değil özel bir deneyim şansından bahsediyoruz. Ve bence günümüzde bu çok kıymetli.”